hoe voor te bereiden voor een botdichtheid scan

Om osteoporose te diagnosticeren, zal artsen meestal gebruik van een betrouwbare methode voor het meten van de botdichtheid van een patiënt door het uitvoeren van een procedure die bekend staat als dual energy X-ray absorptiometrie (DEXA). Hoewel het een snel en onopvallend procedure, zijn er enkele dingen die je moet doen om jezelf voor te bereiden. Lees verder om te leren hoe je voor te bereiden op een botdichtheid scan.

Staak uw inname van calcium supplementen ten minste 48 uur voor de geplande DEXA scan. Verhoogde calciumwaarden toegevoegd met gebruik van calciumsupplementen kan leiden tot onnauwkeurige metingen die de diagnose van elke beenderproblematiek die aanwezig kunnen zijn kunnen bemoeilijken.

Stop met het nemen van medicijnen die u momenteel gebruikt voor osteoporose (of osteopenie, de voorloper) op de dag van uw scan.

Eet als je normaal zou op de dag van uw botdichtheid scan en op de dagen voorafgaand aan het. Anders dan vermijden calciumsupplementen, er geen voedings- factoren die kunnen bijdragen tot een onnauwkeurige lezing van botmineraaldichtheid.

Vertel uw arts als u onlangs ingeslikt barium als onderdeel van een X-ray voor gastro-intestinaal ongemak. Elke andere oplossing die een specifiek deel van de interne anatomie van radiometrische onderzoek (een “contrastmateriaal”) markeert ook worden gerapporteerd.

Laat sieraden thuis als je gaat voor uw DEXA scan. Metalen voorwerpen kunnen interfereren met nauwkeurige metingen van uw botdichtheid, en uw arts of technicus zal waarschijnlijk vragen u om ze te verwijderen voordat de procedure wordt uitgevoerd.

Wacht ten minste twee weken als u barium of enig ander contrastmiddel hebben genomen voordat u uw DEXA scan ondergaan. De aanwezigheid van contrast materialen kunnen interfereren met de nauwkeurigheid van de testresultaten en zal moeten volledig worden verwijderd uit uw systeem voor de test.

Draag loszittende, comfortabele kleding op de dag van uw DEXA scan. Vermijd het aantrekken van elke kledingstukken met metalen ritsen of knopen van welke aard dan ook, of u kan worden gevraagd om uw kleding te verwijderen.

Zeg tegen de technicus het uitvoeren van de DEXA scan als u onlangs enige heup- of rugklachten hebben geleden. De technicus zal ook het meten van de heup zich aan dezelfde kant van uw lichaam als uw niet-dominante hand voor te bereiden op de test. De meeste zullen aannemen dat je rechtshandig zijn, dus zorg ervoor dat de technicus op de hoogte als je linkshandig bent.