hoe je teveel aan ijzer in het bloed te verwijderen

IJzerstapeling of hemochromatose, treedt op wanneer te veel ijzer accumuleert in het bloed. Onbehandeld kan orgaanschade veroorzaken. Hemochromatose vooral genetische maar kan ook worden veroorzaakt door te veel bloedtransfusies bepaalde anemieën. Het is de meest voorkomende erfelijke aandoening in de Verenigde Staten.

Overtollige ijzer moet uit het lichaam worden verwijderd door aderlaten, de procedure voor het doneren van bloed. U kunt de procedure gedaan in een ziekenhuis, kliniek of ambulante zorg centrum hebben. Een verpleegkundige of een gecertificeerde phlebotomist past een tourniquet en plaatst een speld in een dominante ader.

Het bloed uitmondt in een grote opvangbak. De hoeveelheid bloed getrokken en tijdsduur flebotomie worden uitgevoerd afhankelijk van de ernst van de ijzerstapeling. Een halve liter bloed wordt een keer per week of twee keer verwijderd. Uw arts bepaalt de duur van de tijd, het kan een paar maanden tot een jaar of meer.

Na de bloedafname, kunt u zwakte of duizeligheid ervaren. Je moet een hapje te eten, zoals koekjes of crackers, die zijn voorzien voor bloeddonoren. Probeer niet om op te staan ​​of lopen tot u weer het gevoel naar normaal. Als het doen van aderlaten op een poliklinische basis, is het een goed idee om iemand die je rijdt.

Tijdens ijzerstapeling behandeling, frequente labwork, inclusief de controle van bloed ferritine niveaus, is het noodzakelijk om de voortgang van de behandeling te volgen. Zodra alle bloedonderzoek is binnen het normale bereik, patiënten nog steeds het bloed verwijderd twee tot vier keer per jaar te hebben. Het beheer van ijzerstapeling is levenslang en kan dieet wijzigingen vereisen om te voorkomen dat het nuttigen van te veel ijzer.

Symptomen van ijzerstapeling omvatten gewrichtspijn, vermoeidheid, buikpijn, gebrek aan energie, verlies van libido en hartproblemen. Veel mensen hebben hemochromatose en hebben geen symptomen.