hoe mannelijke zaadcellen te extraheren

Er zijn twee procedures die worden uitgevoerd door medische professionals om mannelijke zaadcellen te halen. Ze zijn MESE (microchirurgische testiculaire sperma-extractie) en TESE (testiculaire sperma-extractie). Deze twee procedures zijn slechts enkele van de vele diensten die worden aangeboden door urologische specialisten landelijk te paren die anders niet in staat om een ​​zwangerschap te starten op hun eigen zijn geweest bij te staan. Deze procedure, die normaal gebruikt om mannen met azoöspermie (lager dan de normale productie van zaadcellen) te behandelen, verwijdert sperma rechtstreeks uit de testikels van een man, en dan maakt gebruik van het naar een wachtende eicel te bevruchten. Deze procedure heeft een relatief hoge mate van succes, zoals blijkt uit een recente studie in het Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, en brengt vaak een positief einde te maken aan de pijnlijke reis door mannelijke onvruchtbaarheid.

Op de dag dat het sperma extractie gedaan moet worden, een biopsie van zaadbalweefsel is noodzakelijk. Dit wordt meestal bereikt door een kleine incisie aan weerszijden van het scrotum en wordt gebruikt om te lokaliseren waar de meest actieve testiculaire sperma.

Als de MESE procedure wordt uitgevoerd, in wezen een tubule wordt geopend door middel van microscopische chirurgie en de zaad vloeistof wordt verzameld. Deze vloeistof wordt vervolgens naar een laboratorium genomen en beoordeeld op zijn potentie. De meest levensvatbare zaadcellen worden vervolgens gescheiden en direct ingespoten in een wachtruimte, rijpe eicel. Meestal wordt de MESE procedure gereserveerd voor mensen die door middel van een vasectomie zijn gegaan of missen hun zaadleider.

De TESE procedure wordt doorgaans uitgevoerd voor mannen die zijn gediagnosticeerd met azoöspermie en is vergelijkbaar met de procedure MESE. Het enige verschil in de twee is dat met MESE, een biopsie van de epididymis weefsel zelf wordt uitgevoerd met microchirurgische apparatuur. Tussen de twee wordt aangenomen dat de MESE procedure de kans op succes, omdat het de hoogste hoeveelheid en de beste kwaliteit van het sperma kunt vinden.

Wanneer genoeg sperma zijn uit de testikels verwijderd, wordt vervolgens op geschikte wijze verwerkt en meestal direct in de IVF (in vitro fertilisatie) laboratorium waar het direct in de wachtende ei wordt geïnjecteerd, via een zogenaamde ICSI of intracytoclasmic sperma-injectie.

Voorafgaand aan een TESE of MESE procedure ondergaan, veel urologen suggereren dat mensen afzien van het gebruik van sigaretten, alcohol of andere recreatieve drug vooraf. Verder, om de levensvatbaarheid van de zaadcellen zoveel mogelijk te verhogen, waarbij extra foliumzuur enkele weken voor het ondergaan van een of andere procedure is vaak nuttig.